Μην Αφαιρείτε Τα Λίπη Από Την Διατροφή Σας Σε Καμία Περίπτωση

Ξέρατε ότι ορισμένα λίπη είναι απαραίτητα για το σώμα;

Ναι, υπάρχουν λίγα λίπη που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα πάρουμε από το φαγητό μας. Ίσως έχετε ακούσει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά και τα δύο θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να παρέχονται από τα τρόφιμα που τρώμε.

Τι κάνουν? Λοιπόν, το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή υγιών κυτταρικών μεμβρανών και για την παραγωγή μιας τάξης ορμονών που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Ξέρετε πώς η ασπιρίνη και η ακετοϊνοφαίνη είναι αντιφλεγμονώδη; Έτσι είναι οι προσταγλανδίνες που παράγουν τα σώματά μας από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τώρα, χρειαζόμαστε τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 να είναι στον σωστό συνδυασμό για να είναι πιο αποτελεσματικά για μας. Εμπειρικές αποδείξεις δείχνουν ότι η σωστή αναλογία είναι περίπου 4: 1 ανάμεσα στα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τι υποθέτετε ότι μας δίνει η μέση διατροφή; Περίπου αναλογία 20: 1 και έως 40: 1. ούτε καν κοντά στον βέλτιστο λόγο.

Γιατί Η Ισορροπία Είναι Τόσο Ξεπερασμένη;

Λοιπόν, οι συνήθεις μας δίαιτες είναι πλούσιες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Τους έχουμε από τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τρώμε πολλά από αυτά τα τρόφιμα κατά μέσο όρο. Παίρνουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ορισμένα φυτικά έλαια όπως λιναρόσπορο, κανόλα και σόγια. Και παίρνουμε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια ψύξης κρύου νερού όπως το σκουμπρί, τις σαρδέλες, τον σολομό και τον τόνο.

Τρώτε περισσότερα ψάρια! Έχετε ακούσει αυτό που είπατε πριν, και τώρα ξέρετε γιατί.

Ειδικά ο σολομός. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός ή οποιοδήποτε άλλο πλούσιο σε ωμέγα-3 ψάρι (αλλά αυτό που προτιμά καλύτερα από τον καλό σολομό;) θα πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Προκειμένου να μειώσετε την αναλογία ωμέγα-6 έναντι ωμέγα-3, μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυξήστε την κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός.

Ξέρετε πώς αλλιώς θα επωφεληθείτε από την αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων; Το επίπεδο της χοληστερόλης σας θα βελτιωθεί. Βλέπετε, τα βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και του επιπέδου LDL χοληστερόλης σας. Η χοληστερόλη LDL είναι η λεγόμενη κακή χοληστερόλη. Έτσι θα βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας προσθέτοντας μια καλύτερη ισορροπία των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να είναι υγιή στην καρδιά. Πολλές ασθένειες εμφανίζουν βελτίωση όταν οι ασθενείς αυξάνουν την πρόσληψη αυτών των βασικών λιπών. Ελέγξτε το σημαντικό βιβλίο του Dr. Ray Strand για τις αναφορές κλινικών μελετών ωμέγα-3. Το βιβλίο ονομάζεται “Τι ο γιατρός σας δεν ξέρει για τη διατροφική ιατρική μπορεί να σας σκοτώσει”. Είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο και θα πρέπει να είναι ένας τυπικός τόμος αναφοράς στη βιβλιοθήκη διατροφής σας.

Τρώτε καλά, πάρετε τα κατάλληλα συμπληρώματα και παραμείνετε υγιείς.

Σχολιάστε