Τα Λιπαρά Οξέα Και Τα Καρδιακά Νοσήματα Στους Άθλητες

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (SCD) είναι υπεύθυνος για πολυάριθμους θανάτους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι το ίδιο με καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει κανονικά όταν η προχωρημένη αθηροσκλήρωση (απόφραξη των αρτηριών) λιγοστεύει αργά την καρδιά προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη.

Η καρδιά τελικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και σταματά.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν οι ηλεκτρικές παρορμήσεις που ελέγχουν την καρδιακή λειτουργία γίνονται ακανόνιστες, με αποτέλεσμα έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία). Όταν η αρρυθμία είναι αρκετά σοβαρή, η καρδιά ξαφνικά σταματά, λιμοκτονώντας τον εγκέφαλο του απαραίτητου αίματος. Ο θάνατος ακολουθεί συχνά ταχέως, εκτός εάν χορηγηθεί αμέσως επείγουσα περίθαλψη. Συχνά ξαφνικός καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν δεν ανιχνεύεται άλλη καρδιακή νόσο και κυρίως σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Από καιρό κατανοείται ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο λόγος;

Τα ψάρια, ειδικά τα λιπαρά ψάρια με κρύο νερό, είναι υψηλά σε δύο ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA). Αυτά τα δύο λιπαρά οξέα είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συσσώρευση αρτηριοσκληρώσεως της αρτηρίας και εμποδίζει την προσκόλληση των αιμοπεταλίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης επίδραση στις επικίνδυνες αρρυθμίες που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ρυθμίζοντας τις παρορμήσεις που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό.

Μία μελέτη περιελάμβανε τη χρήση μυκοκυττάρων (κύτταρα που χτυπούσαν ανεξάρτητα). Με την προσθήκη των ελεύθερων λιπαρών οξέων σε αυτά τα κύτταρα οι αρρυθμίες αποβλήθηκαν. Όταν τα λιπαρά οξέα εξάγονται από τα μυκοκύτταρα, οι αρρυθμίες θα επανεμφανιστούν, υποδεικνύοντας έτσι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν σταθεροποιητική επίδραση στον καρδιακό ρυθμό.

Ο φαινομενικός μηχανισμός για τον έλεγχο του ρυθμού περιλαμβάνει διαύλους ιόντων κυττάρων, πρωτεΐνες που ελέγχουν την κίνηση ιόντων νατρίου, ασβεστίου και καλίου κατά μήκος της μεμβράνης του κυττάρου.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από Δανοί ερευνητές, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και των ω-3 λιπαρών οξέων σε υγιή άτομα. Είχε ήδη διαπιστωθεί ότι οι καρδιακές αρρυθμίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν θετικά σε ασθενείς που ήταν πρόσφατα θύματα καρδιακής προσβολής. Αυτοί οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν αν οι άνθρωποι που δεν έχουν καρδιακή νόσο θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ίδια αρρυθμία που ελέγχει τα οφέλη από τα συμπληρώματα και κυρίως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Εξήντα υγιείς ενήλικες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έλαβε καθημερινά συμπληρώματα που περιείχαν 6.6 γραμμάρια ωμέγα-3 (που περιείχαν 3.0 γρ. ΕΡΑ και 2.9 γρ. DHA). Η ομάδα δύο έλαβε 2,0 g ωμέγα-3 (που περιέχει 0,9 g ΕΡΑ και 0,8 g DHA). Η υπόλοιπη ομάδα έλαβε μόνο ελαιόλαδο με εικονικό φάρμακο. Τα συμπληρώματα δόθηκαν για 12 εβδομάδες. Πριν και μετά τα συμπληρώματα καταναλώθηκαν μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τα λιπαρά οξέα των κυττάρων του αίματος μετρήθηκαν.

Διαπιστώθηκε ότι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού επηρεάστηκε ευνοϊκά από την ποσότητα των ωμέγα-3 που καταναλώθηκε. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ωμέγα-3 καταναλώνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ειδικά σε άνδρες με χαμηλή μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού πριν από τη συμπλήρωση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρέασαν θετικά την μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας έχοντας έτσι προστατευτική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία. Τα ευρήματα αυτά ήταν παρόμοια με εκείνα προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι το ωμέγα-3 επηρεάζει θετικά τον καρδιακό ρυθμό σε ασθενείς που είχαν υποστεί προηγούμενη καρδιακή προσβολή.

Δεδομένου ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι αποτέλεσμα ασταθούς καρδιακού ρυθμού, οι ιδιότητες προστασίας της καρδιάς του ωμέγα-3 δείχνουν μεγάλη υπόσχεση για την καταπολέμηση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Οι μηχανικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν από αυτούς και άλλους ερευνητές φάνηκαν να επιβεβαιώνουν άλλες μελέτες ότι η από του στόματος λήψη ψαριών και ιχθυελαίων παρέχει προφύλαξη για την πρόληψη των θανατηφόρων καρδιακών αρρυθμιών όταν λαμβάνονται τακτικά σε μικρές ποσότητες. Με απλά λόγια, η κατανάλωση ψαριών και συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να σώσει ζωές.

Σχολιάστε