Ιστορία Διατροφής, Εξέλιξη Και Σύγχρονη Υγιεινή Δίαιτα

Η διατροφή έχει να κάνει με την υγεία. Αυτό δεν είναι ειδήσεις, αλλά κοιτάζοντας γύρω από τις τρελές πληροφορίες στην αγορά, κάποιος αναρωτιέται αν κάποιος κάνει πραγματικά τη σύνδεση: αυτό που τρώτε επηρεάζει το πώς αισθάνεστε. Είναι τόσο απλό. Η υγεία σας εξαρτάται από τις επιλογές τροφίμων που κάνετε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Εξέλιξη Και Σύγχρονη Υγιεινή Δίαιτα

Πάρτε ένα χάπι, και το μόνο που έχετε κάνει είναι να θεραπεύσετε ένα σύμπτωμα. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και δημιουργήστε μια διαρκή αλλαγή στην ευημερία σας. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές προσεγγίσεις για το φαγητό, αλλά και τόσες πολλές συγκρουόμενες πληροφορίες που έρχονται κάτω από αυτή την απλή ερώτηση: κάνει ό, τι τρώτε τώρα;

Λοιπόν, η αίσθηση δεν είναι συνηθισμένη και εξαρτάται από κάποιες καλές πληροφορίες. Επομένως, εδώ πρέπει να εξετάσετε: τι είδους τρόφιμα έχουν εξελιχθεί οι άνθρωποι για φαγητό; Γκέετος; Μην το σκεφτείτε. Αυτό είναι ένα μη-brainer, αλλά τι γίνεται με μερικούς άλλους που υπολογίσαμε ως υγιείς συνδετήρες μέχρι πρόσφατα, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Πηγαίνετε Πίσω Στη Φαντασία Σας, Σε Ημέρες Συλλεκτών-Κυνηγών

Πριν από τη γεωργία και την παχυσαρκία που ακολούθησε για πρώτη φορά ανάμεσα στους ανθρώπους – και σκεφτείτε τι θα ήταν μέρος της κανονικής διατροφής των προγόνων μας. Εάν πρόκειται να στείλετε κάτι στο στόμα σας που δεν ήταν πριν από τη γεωργία (μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία), τότε το φάτε γνωρίζοντας ότι δεν θεωρείται ως «κανονική» τροφή από το σώμα σας.

Τα τρόφιμα που το σώμα σας θεωρεί «κανονικά» συμβάλλουν στην υγεία σας, άλλα τρόφιμα είναι ουδέτερα ή επιβλαβή. Πόσο απλό είναι αυτό; Μια γνωστή εξερεύνηση αυτής της έννοιας ότι ορισμένα τρόφιμα βοηθούν το σώμα μας ευδοκιμούν είναι το βιβλίο του Δρ. Peter D’Adamo, “Eat Right 4 Your Type”, στο οποίο βασίζει τους καταλόγους του για το τι να φάει και να αποφύγει τον τύπο του αίματος.

Ο D’Adamo ισχυρίζεται ότι ο τύπος Ο είναι ο παλαιότερος τύπος και ο νεότερος τύπος Α δεν εμφανίστηκε στη σκηνή μέχρι τη γεωργία. Έτσι, ο Os πρέπει να φάει πολλά κρέατα και λαχανικά επειδή αυτός ο τύπος αίματος δεν ξέρει πώς να χειριστεί πάρα πολύ κόκκους. Τύπος

Όπως μπορεί να φάει σιτηρά, αλλά όχι γαλακτοκομικά. Το γαλακτοκομείο είναι μια κατηγορία που διατηρείται ως «κανονική» τροφή μόνο για τον ακόμη πιο πρόσφατο τύπο ανθρώπινου αίματος, ΑΒ. (Ίσως θα εξελιχθεί ένας νέος τύπος που μπορεί να χειριστεί το Cheetos και το κόκκινο γλυκόριζα, τα προσωπικά μου αγαπημένα μη φυσιολογικά τρόφιμα).

Ο D’Adamo υποστηρίζει τη θεωρία του τύπου αίματος με κάθε είδους προσεκτική έρευνα και έτσι τι; Έχει νόημα ότι οι άνθρωποι πρέπει να βασίζονται κυρίως σε τρόφιμα που εμφανίζονται φυσικά; Απολύτως. Εάν πρόκειται να φάτε ένα σιτάρι όπως το σιτάρι, τρώτε το ολόκληρο, ή μην το φάτε καθόλου, και μην τρώτε πολλά από αυτό ούτως ή άλλως γιατί οι άνθρωποι έκαναν πολύ σιτάρι! Δεν πρόκειται να το πάρω, “συμβαίνει αυτό φυσικά;” συζητάμε πάρα πολύ, διότι είναι καιρός να εξετάσουμε την απόφαση ενός άλλου ερευνητή για τη σύνδεση τροφίμων και εξέλιξης.

Ο Δρ. Phillip Lipetz έγραψε το βιβλίο “Η διατροφή καλής θερμιδικής αξίας”, ένα βιβλίο για την αγορά απώλειας βάρους, αλλά υποστήριξε επίσης τις θεωρίες του με κάθε είδους προσεκτική έρευνα. Ο ίδιος περιγράφει πώς συνεχίζεται η ανθρώπινη αντίδραση στην πείνα που αναπτύχθηκε κατά την εποχή των παγετώνων σήμερα. Είναι ειρωνικό, δεν είναι, ότι τα τρόφιμα που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα – πλούσια και γλυκά και άφθονα – προκαλούν το σώμα μας να συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει φρεσκάδα.

Το σύντομο ιστορικό για το πώς λειτουργεί αυτό είναι ότι μέχρι την εποχή των παγετώνων, οι άνθρωποι έφαγαν ό, τι ήταν άμεσα διαθέσιμα, όπως ρίζες, φυτά, φρούτα και λίγο νόστιμο φασκόμηλο. Μαζί ήρθε η εποχή των παγετώνων, και αυτά τα τρόφιμα έγιναν λιγοστά. Τώρα οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν, αλλά ήταν ζιζανιώδες και τα όπλα ήταν πρωτόγονα, έτσι έφτασαν τα χρονικά περιθώρια μεταξύ σκοτώνουν. Το αποτέλεσμα: οι πρόγονοί μας εξελίχτηκαν τρόπους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μετατροπή της περίσσειας σακχάρου στο αίμα σε αποθηκευμένη διατροφή με τη μορφή σωματικού λίπους. Όταν λιμοκτονούσαν, έζησαν από το αποθηκευμένο λίπος.

Η Σημερινή Διατροφή Μιμείται Τη Διατροφή Με Παγάκια

Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και ο γενετικός μας προγραμματισμός λέει: “Ωχ, αντιμετωπίζουμε και πάλι την πείνα. Ο Lipetz πηγαίνει σε πειστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους συνδυασμούς τροφίμων στο βιβλίο του. Περιγράφει ορισμένα που προκαλούν τη δημιουργία πλεονάζοντος λίπους, όπως το βούτυρο στο ψωμί. Πιο χρήσιμοι είναι οι συνδυασμοί του που αναστέλλουν πραγματικά το σχηματισμό λίπους, όπως το άπαχο κρέας με τα περισσότερα λαχανικά.

Σε μια κοινωνία όπου η παχυσαρκία και τα σχετικά προβλήματα υγείας της είναι ασταθή, αυτοί οι συνδυασμοί τροφίμων είναι χρήσιμοι τόποι για να εστιάσουμε την προσοχή μας. Ωστόσο, το πιο χρήσιμο κομμάτι που πρέπει να θυμόμαστε από την έρευνά του είναι ότι τα τρόφιμα που προκαλούν το σώμα μας να δημιουργούν υπερβολικό λίπος έχουν ένα κοινό πράγμα: δεν ήταν μέρος της κανονικής διατροφής των προγόνων μας.

Οπλισμένοι με αυτήν την επισκόπηση, την επόμενη φορά που πρόκειται να ανοίξετε κάτι στο στόμα σας – είτε εστιάζετε στην υγεία ή το βάρος – δεν χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας μια δέσμη κανόνων και τρελών πληροφοριών. Απλά χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Ρωτήστε αν είναι ένα φαγητό που ήταν γύρω πριν από την έλευση της γεωργίας.

Αν ήταν, πηγαίνετε για αυτό. Αν δεν ήταν, τότε σκεφτείτε ότι το σώμα σας δεν θα θεωρήσει το φαγητό «φυσιολογικό», και τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, αυτό έχει συνέπειες για την υγεία.

Σχολιάστε