Τι Πρέπει Να Γνωρίζουμε Όλοι Μας Για Τα Πρόσθετα Τροφίμων

Κάθε μέρα βομβαρδίζουμε με πληροφορίες για προϊόντα υγιεινής, φυσικά, χωρίς τεχνητά συστατικά, χωρίς συντηρητικά, χαμηλά λιπαρά, χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη, χωρίς ζάχαρη, εμπλουτισμένη με βιταμίνη και 100% των ημερήσιων βιταμινών σας. Είναι αυτά τα τρόφιμα τόσο υγιεινά όσο η διαφήμιση προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι;

Ας Δούμε Τα Γεγονότα

Υπάρχουν περισσότερα από 3000 διαφορετικά χημικά που προστίθενται στο φαγητό μας. Η εταιρεία που θέλει να παράγει τα χημικά προϊόντα ή να χρησιμοποιεί τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα που παράγουν συνήθως κάνει τις δοκιμές για ασφάλεια. Οι δοκιμές ασφάλειας έγιναν μόνο για μεμονωμένα πρόσθετα, όχι για συνδυασμούς προσθέτων.

Κανείς δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα των πολλών διαφορετικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται στις χιλιάδες διαφορετικούς συνδυασμούς. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, λόγω της πολιτικής πίεσης, ο FDA επιτρέπει στους κατασκευαστές να προσθέτουν μικρές ποσότητες ουσιών που προκαλούν καρκίνο στο φαγητό μας. Έτσι, όχι μόνο δεν είναι πολλά από τα τρόφιμά μας υγιή, δεν είναι ασφαλή.

Το FDA έχει ακόμη εγκρίνει, ως ασφαλές, πρόσθετα που είναι γνωστό ότι δεν είναι ασφαλή. Πάρτε, για παράδειγμα, το Olestra, το υποκατάστατο λίπους που εγκρίθηκε από την FDA για τις αντιρρήσεις πολλών επιστημόνων επιστήμης τροφίμων. Το Olestra μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κοιλιακή κράμπες και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την τύφλωση. Τα τρόφιμα που περιέχουν Olestra πρέπει να φέρουν μια ετικέτα προειδοποίησης στη συσκευασία.

Στη συνέχεια υπάρχει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, γνωστό και ως Nutrasweet. Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε και διεκδικήθηκε με ασφάλεια από έναν ειδικά διορισμένο Επίτροπο της FDA, αφού το δικό του εξεταστικό συμβούλιο που διερεύνησε την ασπαρτάμη ισχυρίστηκε ότι είναι ανασφαλής. Η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, εμμηνορροϊκές δυσκολίες, εγκεφαλική βλάβη στα φαινυλοκετονουρικά, επιληπτικές κρίσεις, θάνατο και μακρύ κατάλογο άλλων αντιδράσεων που είναι πολύ πολλές για να αναφερθούν. Μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Τα Λίπη Είναι Μια Άλλη Ιστορία

Μια συγκεκριμένη ποσότητα του σωστού λίπους είναι απαραίτητη για το νευρικό σας σύστημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από το 90% των τροφίμων που παράγονται σήμερα περιέχουν υδρογονωμένο ή μερικώς υδρογονωμένο έλαιο, το οποίο συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και καρκίνο. Η έρευνα δείχνει ακόμη και μια συσχέτιση μεταξύ διαταραχής έλλειψης προσοχής και υδρογονωμένων ελαίων.

Την επόμενη φορά που θα ψωνίζετε, δείτε την ετικέτα κάθε στοιχείου προτού αγοράσετε. Αν δεν αγοράζετε ήδη όλα τα βιολογικά και φυσικά τρόφιμα, σχεδόν κάθε αντικείμενο που θα παραλάβετε θα περιέχει υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε προϊόντα που λένε ότι δεν υπάρχουν υδρογονωμένα έλαια. Χρησιμοποιήστε ακατέργαστο οργανικό βούτυρο αντί για μαργαρίνη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή λιναρόσπορο (το λιναρόσπορο δεν πρέπει ποτέ να θερμαίνεται).

Εάν τρώτε περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι, επειδή είναι πιο υγιεινό, μπορεί να εκπλαγείτε να μάθετε ότι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα σε φέτες από το deli περιέχουν νιτρώδη. Και τα νιτρώδη προκαλούν καρκίνο. Οι νιτρώδες απαντώνται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων κρέατος με γεύμα, χοτ-ντογκ, λουκάνικα και μπέικον. Στη συνέχεια, υπάρχει τόνος, μια υγιεινή επιλογή εάν περιέχει μόνο τον τόνο και το νερό και καταναλώνεται μόνο περιστασιακά. Αλλά, οι περισσότεροι τόνοι περιέχουν ζωμό ή υδρολυμένες φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν MSG.

Και η MSG δεν απαιτείται να αναγράφεται στην ετικέτα επειδή είναι ένα συστατικό του ζωμού και δεν προστίθεται απευθείας στον τόνο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές τροφίμων κρύβουν το MSG στα τρόφιμα που παράγουν. Και το κρυφό MSG μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι σε αυτό. Το MSG μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, όπως ημικρανίες, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, άσθμα, επιληπτικές κρίσεις, διάρροια, κρίσεις πανικού και καρδιακά προβλήματα κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος!

Άλλες πηγές κρυμμένης MSG περιλαμβάνουν αυτόλυτη ζύμη, μπουλνιόν, απόθεμα, εκχύλισμα βύνης, βύνη κριθαριού, μαλτοδεξτρίνη, φυσικές γεύσεις, πηκτίνη, καρυκενάνη, σάλτσα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, πρωτεΐνη ορρού γάλακτος, οτιδήποτε τροποποιημένο με ένζυμο, , ή εξαιρετικά παστεριωμένα, γρήγορα τρόφιμα, μάρκες, καρυκεύματα, σάλτσες για σαλάτες, κρέατα για μεσημεριανό γεύμα, λουκάνικα και σούπες. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν MSG σύμφωνα με την Kathleen Schwartz της μη κερδοσκοπικής ομάδας NoMSG.

Έτσι, αγοραστές προσέξτε! Ακόμη και αν η ετικέτα λέει “όλα τα φυσικά συστατικά” και “δεν συντηρητικά”, το προϊόν μπορεί να περιέχει επιβλαβή πρόσθετα. Έτσι, πώς ξέρετε ποια τρόφιμα είναι πραγματικά ασφαλή για φαγητό; Πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες και να ξέρετε πώς να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες στην ετικέτα.

Σχολιάστε