8 Σημεία Για Να Βελτιώσετε Εύκολα Την Διατροφή Των Παιδιών Σας

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μου τίθεται είναι πώς να βοηθήσω έναν επιλεκτικό τρώγο. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν θα πάρει αρκετά θρεπτικά συστατικά από μια περιορισμένη επιλογή τροφίμων, τα καλά νέα είναι ότι επειδή η αμερικανική τροφή είναι υπερ-εμπλουτισμένη, οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών είναι σπάνιες.

Εάν το παιδί σας μεγαλώνει κανονικά σύμφωνα με τον παιδίατρο σας, μπορείτε σχεδόν πάντα να υποθέσετε ότι αυτός ή αυτή είναι καλά τρέφοντος. Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του ασβεστίου, οι περισσότερες ελλείψεις θρεπτικών ουσιών είναι εύκολο να εντοπιστούν – θα παρατηρήσετε κακή ανάπτυξη, χαμηλή ενέργεια, αργή ανάπτυξη και ανθυγιεινό δέρμα και τρίχα.

Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στον εκλεκτό σας τρώγο, αναφέρετε τις ανησυχίες σας στον παιδίατρό σας. Συχνά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα μπορεί να λύσει το πρόβλημα και να μειώσει την ανησυχία σας.

Τα παιδιά συχνά μεγαλώνουν από επιλεκτικό φαγητό αν δεν τους δοθεί υπερβολική προσοχή, οπότε ενώ περιμένετε, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές επιλογές.

1. Τρώτε μαζί σαν οικογένεια και αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα (ακόμα κι αν δεν είστε βέβαιοι ότι θα τους αρέσουν). Τα παιδιά συχνά ταυτίζονται με το στυλ κατανάλωσης ενός γονέα, οπότε αν δεν σας αρέσει κάτι, δεν είναι δίκαιο να περιμένετε από τα παιδιά σας να το φάνε. Το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια – τα γούστα των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες, επομένως απλώς και μόνο επειδή σας αρέσει κάτι δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν.

2. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στη σύνταξη της λίστας αγορών σας, των αγορών τροφίμων και της προετοιμασίας γευμάτων. Αυτά μπορεί να είναι διασκεδαστικοί τρόποι για να διδάξουν τα παιδιά πρακτικές δεξιότητες, δίνοντάς τους μερικές λέξεις σε ποια τρόφιμα βλέπουν στα πιάτα τους.

3. Περπατήστε μακριά από τους αγώνες εξουσίας. Όταν ο τρομερός σας δυο ετών διασχίζει τα χέρια του και λέει: “ΟΧΙ!” σε φαγητό, μην το αφήνετε να σας κουδουνίζει. Αυτός είναι ένας τρόπος που τα παιδιά δείχνουν ανεξαρτησία. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε να προσφέρετε δύο διαφορετικά τρόφιμα έτσι ώστε το παιδί σας να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον εαυτό του χωρίς να καταφύγει σε να μην τρώει καθόλου.

4. Μην πάτε χωρίς λίπος. Το λίπος στα τρόφιμα φέρει γεύση και πραγματικά βελτιώνει τη γεύση. Σε λογικά ποσά, δεν κάνει τα παιδιά λιπαρά, τους δίνει ενέργεια και βοηθά το μυαλό τους να αυξηθεί. Προσθέτοντας το βούτυρο ή το τυρί στα μαγειρεμένα λαχανικά και το σάλτσα σαλάτας στις πρώτες βοηθά πραγματικά το σώμα τους να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

5. Μερικά παιδιά είναι φυσικά ύποπτα για νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Εάν συνεχίζετε να συμπεριλαμβάνετε άγνωστα αντικείμενα στα συνηθισμένα γεύματα της οικογένειάς σας χωρίς να αναγκάζετε το παιδί σας να τα δοκιμάσει, μπορεί τελικά να νιώθει πιο άνετα και πρόθυμα. Μην ενοχλείτε εάν το παιδί σας τρώει γύρω από το νέο φαγητό – απλά να το συναντήσετε είναι χρήσιμο.

6. Εμπιστευθείτε την αίσθηση της πείνας και της πληρότητας του παιδιού σας. Τα παιδιά έχουν μικρά στομάχια και πρέπει να τρώνε μικρότερες ποσότητες και συχνότερα από τους ενήλικες. Ποτέ μην αναγκάζετε τα παιδιά σας να ολοκληρώσουν τα πάντα στις πινακίδες τους, επειδή οι ορέξεις αλλάζουν με την ανάπτυξη, και μερικές φορές τα παιδιά πραγματικά χρειάζονται λιγότερο για φαγητό από ό, τι έκαναν σε προγενέστερο στάδιο. Σερβίρουμε τα μικρά μερίδια πρώτα και στη συνέχεια παρέχουμε περισσότερα εάν εξακολουθούν να πεινούν. Μεγάλα ποσά στην πλάκα μπορούν να συντρίψουν μερικά παιδιά και να τα αποτρέψουν από το να δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, ειδικά εάν νομίζουν ότι θα πρέπει να τα φάει όλα.

7. Αποφύγετε τη δωροδοκία επιλεκτικών τρώγων με το επιδόρπιο. Αυτό ακριβώς κάνει το επιδόρπιο φαίνεται ακόμα καλύτερο και το άλλο φαγητό ακόμη χειρότερο.

8. Αγοράστε και προμηθευτείτε τρόφιμα εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, καθώς και τρόφιμα που είναι φυσικά υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά (για παράδειγμα 100% χυμό φρούτων αντί για γροθιά), ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε ότι όταν τα παιδιά σας τρώνε, για το δολάριο τους.

Κανείς δεν αρέσει να τρώει τα πάντα. Η έκθεση σε πολλά τρόφιμα χωρίς πίεση είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν τα θρεπτικά τρόφιμα που τους αρέσει περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστρέφουν στο σπίτι από ένα σπίτι ενός φίλου για ένα πιάτο που δεν θα εξετάσουν καν στο σπίτι.

Τέλος, εάν ο χρόνος γεύματος έχει γίνει αγχωτικός στο σπίτι σας για οποιονδήποτε λόγο, θα είναι δύσκολο για τα παιδιά να τρώνε κατάλληλα. Οι αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά είναι μερικές φορές μια αντανάκλαση του άγχους ή του άγχους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η παροχή συμβουλών και η γενική επισκευή του χρόνου γεύματος. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για συμβουλές ή δοκιμάστε ένα από τα βιβλία του Ellyn Satter. Μια υγιής σχέση με τα τρόφιμα είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, πολύ πιο σημαντικό από το ένα φαγητό που θα ή δεν θα φάει.

Σχολιάστε