Νέα Ελπίδα Για Την Επίτευξη Και Διατήρηση Υγιούς Σωματικού Βάρους

Το ποσοστό των Αμερικανών που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνεται πολύ γρήγορα. Ως “υπέρβαρο” ορίζεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 25,0 σε 29,9, ενώ ο ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερος ορίζεται ως “παχύσαρκος”. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Υγεία, το 56% του πληθυσμού ήταν υπέρβαρο κατά την περίοδο αναφοράς από το 1988 έως το 1994 και το 23% ήταν παχύσαρκο. Κατά την περίοδο από το 1999 έως το 2002, τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σε 65% και 30% αντίστοιχα.

Διατήρηση Υγιούς Σωματικού Βάρους

Έτσι, η παχυσαρκία έχει φθάσει σαφώς στις επιδημικές αναλογίες στις ΗΠΑ και τα κόστη υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με αυτήν τώρα ανταγωνίζονται εκείνα που οφείλονται στο κάπνισμα. Το κόστος αυτό εκτιμάται ότι ανήλθε σε 92,6 δισ. Δολάρια το 2002 – 9,1% του συνόλου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη – και συνεχίζουν να κλιμακώνονται ταχέως. Οι συγκρίσιμες δαπάνες που συνδέονται με το κάπνισμα εκτιμήθηκαν ότι κυμαίνονται μεταξύ 6,5% και 14,4% το 2002.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσαν ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε να γίνει η κύρια αιτία του έθνους για προληπτούς θανάτους μέχρι το 2005. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, η παχυσαρκία αντιπροσωπεύει περίπου 280.000 θανάτων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

Αυτή η επιδημία δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες αλλά και τραυματίζει τα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε από 5% το 1964 σε 13% το 1994. Σήμερα εκτιμάται ότι είναι περίπου 20% – και αυξάνεται.

Ασθένειες για τις οποίες η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου περιλαμβάνουν: διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο, χολόλιθοι, ουρική αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και άπνοια ύπνου, λιπώδης ηπατική νόσο, πνευμονικά προβλήματα, και κατάθλιψη.

Σε αυτή την εποχή των δαπανηρών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, είναι επειγόντως σαφές ότι χρειάζονται αποτελεσματικότερες μέθοδοι για την πρόληψη και την αναστροφή αυτού του πολύ σημαντικού συντελεστή στην κλιμάκωση της κλιματικής μας περίθαλψης.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα εκπληκτικά ενόψει του γεγονότος ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε προϊόντα διατροφής. Λόγω της συνεχιζόμενης επιδημίας που συνοψίσθηκε παραπάνω, η επένδυση αυτή ήταν προφανώς ανεπιτυχής. Όπως έχει επισημανθεί σε μια μελέτη, για παράδειγμα, η τιμή ανά λίβρα που χάθηκε σε ένα γνωστό πρόγραμμα απώλειας βάρους ανέρχεται σε $ 180!

Δεν υπάρχουν μόνο συντριπτικές αποδείξεις ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι ισχυρές ενδείξεις ότι μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους και στη μείωση της υγείας. Υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, για παράδειγμα, ότι η δίαιτα yo-yo αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά 30%.

Η αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας για την απώλεια βάρους υποστηρίζει έντονα το γενικό συμπέρασμα ότι οι βασικοί τρόποι ζωής και οι διαιτητικές αλλαγές είναι απολύτως απαραίτητοι για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ακολουθεί ένας αρκετά πλήρης κατάλογος αυτών των βασικών αλλαγών:

 • 1. Τρώτε πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
 • 2. Ενισχύστε την πρόσληψη πρωτεϊνών για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τον άπαχο μυϊκό ιστό.
 • 3. Χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμπληρώνουν περισσότερο και προάγουν την υγεία.
 • 4. Ενισχύστε το ασβέστιο και άλλα μέταλλα για να αποφύγετε το ανεπιθύμητο λίπος.
 • 5. Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 ακόρεστων λιπαρών οξέων με την κατανάλωση ψαριών, λίνου και ξηρών καρπών.
 • 6. Τρώτε μόνο ελάχιστες ποσότητες υδατανθράκων “σκουπίδια”, που περιέχουν ζάχαρη και άσπρο αλεύρι.
 • 7. Μεγάλη μείωση – ή εξάλειψη – κορεσμένων και trans-λιπαρών που είναι φορτωμένα με βλαβερά λιπαρά οξέα.
 • 8. Μειώστε ή εξαλείψτε το αλκοόλ.
 • 9. Μειώστε τη ποσότητα των τροφών που τρώγονται σταδιακά για να αποφύγετε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ξαφνικής δίαιτας.
 • 10. Τρώτε συχνά, μικρά σνακ, αντί για μεγάλα γεύματα, για να μεγιστοποιήσετε τις θερμίδες που καίονται για ενέργεια.
 • 11. Φροντίστε να φάτε ένα υγιεινό πρωινό για να αποφύγετε δυσκολίες στον έλεγχο της όρεξης αργότερα την ημέρα.
 • 12. Να είστε βέβαιος να ασκήσει για μισή ώρα, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
 • 13. Βελτιώστε σταδιακά τη συχνότητα άσκησης και την ένταση για ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις.
 • 14. Πρακτική μείωση του στρες για τη μείωση της υπερπαραγωγής κορτιζόλης, η οποία προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους.
 • 15. Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα και απολαύστε επαρκή ύπνο.
 • 16. Ενσωματώστε όλες αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και διατηρήστε τις επίμονα.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, παρά τις αλλαγές αυτές και τη διατήρησή τους αυστηρά εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη επιτυχία στην απώλεια υπερβολικού βάρους και την παρακράτηση.

Σχολιάστε